top of page
Parco De Capitani - Work in progress 2022
Parco De Capitani - Work in progress 2022

press to zoom
Piazza Libertà - Work in progress 2022
Piazza Libertà - Work in progress 2022

press to zoom
Dettagli costruttivi | Construction details
Dettagli costruttivi | Construction details

press to zoom
Parco De Capitani - Work in progress 2022
Parco De Capitani - Work in progress 2022

press to zoom
1/15

LISSONE

riqualificazione di piazza libertà e del centro storico

requalification of piazza libertà and of the historical centre

Il progetto per Piazza Libertà mira a tre obiettivi: lo sviluppo dell’attrattività, l’incremento del comfort e la valorizzazione della memoria.

Il sistema degli spazi aperti è stato suddiviso in 4 ambiti: il salotto urbano, con il pergolato, la nuova fontana e una serie di fioriere, l’area polifunzionale, concepita come spazio flessibile per le attività culturali e sportive, il giardino ludico e didattico, con tre isole gioco differenziate per età, e la piazza dei giochi e della lettura.

La continuità funzionale e visiva tra questi 4 spazi è garantita da 4 layer: gli arredi (le sedute individuali, lineari e integrate), la luce (di sicurezza e scenografica, nella fontana, nel pergolato e tra le sedute), l’acqua (con i getti a terra dell’area polifunzionale, la linea davanti a Villa Mussi e la fontana) e il verde (con un nuovo filare sulla piazza, la vegetazione bassa nelle vasche, le superfici a prato lungo via Paradiso).

I lavori per la sistemazione della piazza sono iniziati nel settembre 2021.

The project aims to three main goals: the development of the attractivity, for a square that must be accessible and inclusive for many cathegories of users, according with the idea of “a square for all, and a square for each one”; the increase of comfort, for a square that must be livable in all the seasons of the year and in all the hours of the day, and the enhancement of memory, for a square that must representative of its stratified and articulated memory.

Piazza Libertà will be subdivided in 4 areas: the “urban living-room”, with the canopy, the fountain, and a sequence of flower-boxes; the polyfunctional area for the sports and cultural activities; a didactic and recreational garden, with outdoor games for children differentiated for age; a square for playing and for reading.

The functional and visual continuity among these 4 spaces is guaranteed by 4 layers: urban furniture (the individual, linear and integrated seatings), light (for increasing the safety/security and the visual comfort by night, in the fountain, in the canopy and in the seatings), water (with the jets integrated in the pavement, the line in front of Villa Mussi and the fountain), green (with a new row of trees for defining the new edge of the square, the low shrubs in the flower-boxes and the grass surfaces along via Paradiso).

The works for the requalification of the square began in September 2021.

 

status

Competition - I Prize

Ongoing

location

IT - Lissone (MB)

year

2019-2020 (progetto)

2021-2022 (lavori)

bottom of page