cantù

condominio via milano

via milano residential building

L’edificio sorge all’incrocio tra Via Milano, importante direttrice di collegamento verso Mariano Comense, e via Andina, dove si trovano alcuni edifici scolastici, e la pianta deriva dal rapporto con questi due tracciati non ortogonali. Il piano terra è commerciale, mentre nei sei superiori sono collocati gli alloggi: tre per piano al piano tipo. L’ultimo piano prevede un arretramento del corpo di fabbrica, sopra la quale si libra una vela, sorretta da sottili pilastri, a protezione della facciata. La struttura è in cemento armato con solai in soletta mista, laterizio e cemento armato; nell’androne il pavimento è in lastre di marmo Bronzetto, con pareti in travertino; la facciata è rivestita in travertino al primo piano, in tesserine di gres ai piani superiori.

This building is placed between Via Milano, an important connection road towards Mariano Comense, and via Andina, where several schools were realized. The plan derives from the relationship with these two not perpendicular axes. The ground floor is commercial, the other six are residential, with three dwellings at the floor-type. The last floor is characterized by a set back of the volume; over it there is a canopy, supported by small pillars, for the protection of the facade. The structure is in reinforced concrete and the slabs are made in reinforced concrete with bricks; in the entryway the pavement is in Bronzetto marble, the walls are covered in slabs of travertine; the cladding is in travertine at the ground floor, with stoneware tiles at the upper floors.

status

Restored

location

IT - Cantù (CO)

year

1955

Studio Moscatelli

via Roma, 9 - Cantù (CO) - Italy

info@studiomoscatelli.com 

+39 031 714700

  • Bianco Facebook Icon
  • https://www.instagram.com/studiomoscatelli/
  • Bianco LinkedIn Icon
  • Bianco YouTube Icona

© 2014-2020 Matteo Moscatelli, Stefano Moscatelli