BERBENNO

riqualificazione piazza roma

requalification of piazza roma

Il progetto prevede l'eliminazione del traffico veicolare dal piano del sagrato, la ridefinizione della viabilità e la riqualificazione estetica e funzionale della piazza e del balcone verso valle. E' stato pensato un nuovo disegno per la pavimentazione - concepito per assi e campi, serie e variazioni con la definizione di spazi verdi, sedute panoramiche, e l'introduzione del dinamismo e della sensorialità dell'elemento acqua, tramite due vasche ai lati della scalinata centrale. Il punto panoramico sulla punta del promontorio verso valle diverrà ad uso pedonale e la formazione di un parcheggio interrato da 40 posti risolverà la presenza delle auto in sosta nell'area di progetto. 

The project concerns the removal of vehicular traffic from the floor of the churchyard, the redefinition of traffic and the aesthetic and functional regeneration of the square and the balcony downstream. In this sense, it was thought a new design for the floor - designed for axles and fields, series and variations - with the definition of green spaces, panoramic seatings, and the introduction of the dynamism and the senses of the water through two tanks on the sides of the central staircase. The panoramic point at the tip of the promontory to the valley will become for pedestrian use, and the formation of a basement car park with 40 places will resolve the presence of the cars in the project area.

STATUS

Competition

III Prize

LOCATION

IT - Berbenno (BG)

YEAR

2005

Studio Moscatelli

via Roma, 9 - Cantù (CO) - Italy

info@studiomoscatelli.com 

+39 031 714700

  • Bianco Facebook Icon
  • https://www.instagram.com/studiomoscatelli/
  • Bianco LinkedIn Icon
  • Bianco YouTube Icona

© 2014-2020 Matteo Moscatelli, Stefano Moscatelli