architecture and design

1/3

puecher residential building
2002
Cantù (CO)

 

The area was originally occupied by an old farm , made up of various buildings partially collapsed and abandoned. The older body, had probably belonged to an old monastery of the XVI century, and had an interesting entrance door and a wall made in the “graticcio” technique. Therefore, while realizing all the steps needed for the consolidation and habitability of this body, we wanted to preserve as much as possible the original appearance, restoring the typological and building techniques of the masonry and of the wooden balconies. In the back, where buildings do not have any historical or aesthetic significance, the  structures were completely demolished in order to obtain the underground garage and a series of volumes arranged around a courtyard which recall the original settlement model.